ELECTRIC  GUITARS

Forslund Guitar Design

Westerberg TC-32

Jag fick se Ulf Forslunds 2018 gitarrer när han la upp bilder på sociala medier och jag gillade hans säregna och rustika uttryck. Även om jag bygger gitarrer har jag länge drömt om att beställa en gitarr från en annan byggare – så jag bad honom bygga en gitarr åt mig men saker och ting tog en annan vändning och jag bad honom att ge våra gitarrer en personlig touch.

Jesper Eriksson

This image has an empty alt attribute; its file name is westerberg-tele-black-4-793x1024.jpg

Jag såg Jesper Erikssons gitarrer på forum omkring 2005 och när han hade en utställning på ett hotell i centrala Stockholm som visade ett 40-tal av hans gitarrer blev jag inbjuden till vernissagen. Jag hade sett många av dem men inte i verkligheten och nu blev jag blev ännu mer imponerad. Senare på kvällen presenterade jag mig, vi satte oss för att prata och connectade direkt och efter att ha pratat gitarrer i en halvtimme frågade jag om han skulle vara intresserad av ett samarbete – han svarade att han precis skulle fråga detsamma.
Det är en ganska omfattande process, jag får smaka på den konstnärliga våndan. När vi börjar på en ny gitarr tar vi kroppen och halsen, placerar alla delar på dem och försöker sedan enas om ett färgschema som bäst matchar träet och delarna. Träet och delarna styr men ibland händer det att vi måste tänka om och byta delar för att de ska passa med dekoren.

Jesper Eriksson – född 1970, uppvuxen i svenska Dalarna och numera bosatt i Falun arbetar med grafik, måleri, skulptur, reliefer, skåp och gör gitarrer till unika konstverk. Svenska musiker som Dregen (Hellacopters, Backyard Babies), Thåström (Ebba Grön, Imperiet), Stiko Per Larsson är några av hans uppdragsgivare.

Motivet ristas in i träet för hand och målas sedan. Det finns ett tema på varje gitarr med figurer och symboler, sammankopplade med stilistiska och abstrakta motiv. Den största inspirationskällan är Pablo Picassos afrikanska period, men man kan se kopplingar till aztekernas konst. Och lite Dalarna.

”Det jag försöker säga med mitt konstnärskap är att jag vill hitta ett uttryck som du reagerar på eller känner dig fascinerande på ett eller annat sätt. Konst som kanske får människor att stanna kvar och titta lite extra. Kanske skapar lite omtanke i vardagen. Jag är också former som står emot tidens gång fascinerande. Former som inte följer trender men också tilltalar betraktaren om låt oss säga hundratals eller trettio år.

www.jespereriksson.nu