ELECTRIC  GUITARS

Westerberg Guitars registrerades 1989 sedan 2012 finns vi i Hammarby Sjöstad i centrala Stockholm. Vi bygger serier av våra egna modeller samt custombyggen.

Vår mission är att bygga gitarrer med fokus på kvalitet, design, ton och spelbarhet. Det finns otroliga mängder av gitarrtillverkare och byggare – fler än någonsin och konkurrensen är hård. De måste kännas och låta bättre än en vanlig gitarr. Vi bygger inte vanliga gitarrer.

Våra modeller SC och TC är baserade på klassiska modeller, designer som har funnits med i närmare 70 år och blivit en standardiserad plattform för otaliga variationer. Våra egna modeller Senkompara, Dynatone, Jetsonic och Laborega har inspirerats av de klassiska märkenas linjer och former.

Jag började köpte min första elgitarr, en Hagström HIIN när jag var 14 år och blev besatt av hur elgitarren var konstruerad och jag fick mitt lystmäte då kompisar kom till med sina elgitarrer som de inte fick att fungera – ofta skruvade jag isär dem mer än vad som var nödvändigt för att lära mig hur de var konstruerade. I övre tonåren började jag bygga egna gitarrer; egentligen var det vara kroppen jag gjorde själv då jag insåg att det var allt för komplicerat att tillverka en hals. Lumpen, bilar, tjejer och rockband kom emellan men 1989 bestämde jag mig för att bygga på allvar och startade företaget som först registrerades som P. Westerberg Musikinstrument.
Det var svårt att nå en större kundkrets i Halmstad men jag fick ett mindre genombrott när jag blev kontaktad av Ulf Lundells sidekick Janne Bark som provade några av mina gitarrer och beställde en TC Thinline. Kort därpå flyttade jag till Stockholm och fick anställning på gitarrverkstaden Ad Lib Guitars i Sundbyberg där jag jobbade i drygt tre år. Detta var en spännande och lärorik tid då vi gjorde mycket restaureringar av vintagegitarrer och byggde replikor av Telecaster och Stratocaster.
Jag hade från början bestämt att jag bara skulle jobba där ett kort tag för att sedan börja studera och 1998 blev jag antagen till universitetet i Stockholm och blandade studier, arbete och familj fram till 2006 då jag fick en tjänst som intendent på Tekniska Museet. Hela tiden hade suget att få bygga funnits och 2012 gjorde jag en chansning och började hyra en mindre lokal i Hammarby Sjöstad. Planen var att jag skulle göra service och reparationer tills jag byggt upp en verkstad som hade kapacitet att bygga gitarrer. Jag fick mer kunder och jobb än vad jag vågat hoppas på och fick anställa en medhjälpare, dessutom fick vi byta lokal flera gånger för att få plats med mer utrustning. 2015 flyttade vi till den nuvarande lokalen på Hammarby Fabriksväg.

Peter Westerberg